Wykonanie
Składniki na ciasto (przepis ze strony „Moje Wypieki” z małymi modyfikacjami:200 g
mąki pszennej4
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju rzepakowego1,5 szkl.
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii40 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:2
gorzkie czekolady2 łyżki
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 litra
mleka + 1/3 szkl.
mleka200 g
masła1 szkl.
cukruWykonanie:CiastoW misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem,
olejem i ekstraktem z
wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania wierzchu
tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na 2 krążki.
Krem czekoladowyW garnku, na wolnym ogniu, rozpuszczamy
czekolady z 3 łyżkami
wody. W małym naczyniu mieszamy
mąki z
kakao,
kawą i 1/3 szkl.
mleka. Pozostałe
mleko gotujemy z
cukrem. Gdy
mleko z
cukrem się zagotuje wlewamy je do rozpuszczanej
czekolady, zagotowujemy i dodajemy ciągle mieszając mieszaninę
mąki,
kakao i
kawy z mlekiem. Całość zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. W naczyniu ucieramy
masło na jednolitą masę.
Masło dodajemy do zimnej masy miksując na wolnych obrotach.Ciasto
czekoladowe przekładamy kremem, smarujemy wierzch i posypujemy pokruszonym
ciastem.Smacznego!