Wykonanie
Bardzo smętne babeczki..
Czekoladowe, proste w wykonaniu. Obsypane 'ziemią' z pokruszonego ciasta, z cukrowymi kosteczkami. Świetnie jako dekoracja będą pasowały tu wszelkie żelki imitujące glisty i inne robaki... brrr... Happy Halloween!Składniki na około 12 babeczek:50 g
gorzkiej czekoladypół szklanki
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 szklanka
mleka2 duże
jajka1 szklanka + 2 łyżki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 szklanki jasnego
brązowego cukrupół szklanki
oleju rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
sodą oczyszczoną, odłożyć.Do garnuszka wlać
mleko, dodać
czekoladę połamaną na kosteczki,
kakao,
kawę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się składników, mieszając. Odstawić do przestudzenia.W większym naczyniu wymieszać przestudzoną mieszankę,
olej,
cukier, roztrzepane rózgą kuchenną
jajka, ekstrakt z
wanilii. Dodać przesianą
mąkę z
sodą, wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wypełniając babeczki do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dodatkowo:kilka kostek roztopionej
czekoladycukrowe kostkiżelki robakiJedną lub dwie upieczone babeczki pokruszyć. Wierzch pozostałych posmarować roztopioną
czekoladą. Oprószyć 'ziemią' babeczki, lekko przyklejając ją do
czekolady. Udekorować kostkami cukrowymi i/lub żelkami robakami.Smacznego :-).