Wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, w dodatku z pewnością zaspokoi największego „Czekoladowego Łasucha”.Składniki na ciasto:220 g mąki pszennej5 jajek klasy M (w temperaturze pokojowej)200 ml mleka (w temperaturze pokojowej)180 ml oleju rzepakowego1 szklanka cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakao40 g zmielonych orzechów włoskich½ łyżeczki sody oczyszczonej1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na polewę:50 g masła50 g gorzkiej czekolady50 ml śmietany kremówki 36%1 łyżka kakao3 łyżki cukruDodatkowo:posiekane orzechy włoskieWykonanie:CiastoW misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję. Czekoladową masę przelewamy do tortownicy średnicy 24 cm (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Polewa czekoladowaDo małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników.Ciasto polewamy jeszcze ciepła polewą i posypujemy orzechami.Smacznego!