ßßß Cookit - przepis na Australiskie Ciasto Czekoladowo-Śmietankowe z Włoskimi Orzechami

Australiskie Ciasto Czekoladowo-Śmietankowe z Włoskimi Orzechami

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam wziąć udział w akcji Wspólne gotowanie z formułą - Australia
której organizatorką jest Daria Witowska. Pospieszne wertowanie zasobów sieci, zaprowadziło mnie na stronę internetowego wydania The Australian Women's Weekly. To właśnie tam znalazłam prezentowany przepis. Z nacznie zmniejszyłam ilość cukru, zwiększyłam dawkę proszku do pieczenia i sody oraz dodałam kakao, żeby ciacho miało jeszcze ładniejszy kolor. Pięknie wyrosło. Wyszło wilgotne i smakowite. Rozkoszna propozycja dla wszystkich miłośników czekolady oraz czekoladowych wypieków. Spróbujecie? :-)
źródło: The Australian Women's Weekly
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
ciasto: 250g mąki pszennej 200g cukru 200g dobrej gorzkiej czekolady 125g miękkiego masła 3 jaja 180ml mleka 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli polewa: 250ml śmietanki kremówki 36% 200g dobrej gorzkiej czekolady 50g łuskanych orzechów włoskich
ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z solą i cukrem na puch. Następnie wlewamy ekstrakt z wanilii, wbijamy jaja, wykładamy masę czekoladową i wsypujemy kakao. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta na przemian z mlekiem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka czyli ca 60 minut w temp. 170C.
polewa: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do zagotowania się. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy pokrojonymi w duże kawałki orzechami.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2014/03/australiskie-ciasto-czekoladowo.html