Wykonanie
Postanowiłam wziąć udział w akcji Wspólne gotowanie z formułą - Australiaktórej organizatorką jest Daria Witowska. Pospieszne wertowanie zasobów
sieci, zaprowadziło mnie na stronę internetowego wydania The Australian Women's Weekly. To właśnie tam znalazłam prezentowany przepis. Z nacznie zmniejszyłam ilość
cukru, zwiększyłam dawkę
proszku do pieczenia i
sody oraz dodałam
kakao, żeby ciacho miało jeszcze ładniejszy kolor. Pięknie wyrosło. Wyszło wilgotne i smakowite. Rozkoszna propozycja dla wszystkich miłośników
czekolady oraz
czekoladowych wypieków. Spróbujecie? :-)źródło: The Australian Women's WeeklySkładniki na tortownicę o śr. 22 cm:ciasto: 250g
mąki pszennej 200g
cukru 200g dobrej
gorzkiej czekolady 125g miękkiego
masła 3
jaja 180ml
mleka 3 czubate łyżeczki
kakao 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej szczypta
soli polewa: 250ml
śmietanki kremówki 36% 200g dobrej
gorzkiej czekolady 50g łuskanych
orzechów włoskichciasto:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie
masło ucieramy z
solą i
cukrem na puch. Następnie wlewamy ekstrakt z
wanilii, wbijamy
jaja, wykładamy masę
czekoladową i wsypujemy
kakao.
Mąkę przesiewamy wraz z
sodą i
proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta na przemian z
mlekiem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka czyli ca 60 minut w temp. 170C.polewa:
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do zagotowania się. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Polewą smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy pokrojonymi w duże kawałki
orzechami.Życzę Wam Smacznego! :-)