Wykonanie
Czekoladowa kostka, czyli …
czekoladowe ciasto …
czekoladowy krem z kawałkami
czekolady … na wierzch oczywiście
czekoladowa polewaSkładniki na ciasto
czekoladowe220 g
mąki pszennej4
jajka (w temperaturze pokojowej)200 ml
mleka (w temperaturze pokojowej)180 ml
oleju rzepakowego1 szklanka
cukru2 kopiaste łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
czekoladową:1
budyń śmietankowy + 400 ml
mleka1 kopiasta łyżka
kakao1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru150 g
masła100 g uprażonych
orzechów włoskich50 g
gorzkiej czekoladySkładniki na polewę:50 g
masła50 g
gorzkiej czekolady50 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
kakao3 łyżki
cukruDodatkowo:
orzechy włoskie do przyozdobieniaWykonanie:Ciasto
czekoladowe (blacha o wymiarach 25-30 cm)W misce miksujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem i
olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję.
Czekoladową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto
czekoladowe z tego przepisu wyrasta na ok. 4 cm (przy zastosowaniu blaszki o wymiarach 25-30 cm), nie jest idealnie równe,ale za to pyszneMasa czekoladowa:W małym naczyniu, w 150 ml zimnego
mleka rozrabiamy
budyń z 1 łyżką
mąki ziemniaczanej i
kakao. W garnku zagotowujemy pozostałe
mleko z
cukrem, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie mieszamy).
Budyń powinien być dość gęsty. Następnie schładzamy w lodówce. Do schłodzonej masy wmiksowujemy miękkie
masło, dodajemy posiekane
orzechy i posiekana
czekoladę. Mieszamy.Ciasto
czekoladowe przecinamy na dwa blaty, a następnie przekładamy
kremem czekoladowy.
Polewa czekoladowaDo małego rondle wsypujemy
cukier i
kakao. Dodajemy
masło oraz
śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie polewą zalewamy wierzch naszego ciasta i dekorujemy
orzechami.Smacznego!