ßßß Cookit - przepis na Nutellowa babka z orzechami

Nutellowa babka z orzechami

nazwa

Wykonanie

Ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami,
czego niestety nie widać za oknem, czas na poszukiwanie
babki idealnej.
Oto moja faworytka - babka nutellowa.
Puszysta, aromatyczna i wilgotna.
Domownicy nie mogli się doczekać aż wystygnie, dlatego pierwsze krojenie odbyło się przy jeszcze płynnej polewie,
co widać na załączonym obrazku.
Składniki:
120 g miękkiego masła
5 jajek
150 g nutelli
150 g drobnego cukru
1/2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
4 łyżki mleka
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich na polewę:
1 łyżka masła
100 g nutelli
50 g śmietanki kremówki
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z połową cukru na białą masę. Stopniowo dodawać nutellę i po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru. Delikatnie połączyć z masą nutellową.
Foremkę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C bez termoobiegu ok. godziny, do suchego patyczka.
W czasie gdy babka stygnie przygotować polewę. Wszystkie składniki podgrzać i wymieszać do połączenia. Polać babkę i udekorować.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/03/Nutellowa-babka-z-orzechami.html