ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam na stronie ”Moje Wypieki”. Polecam, ciasto wyszło przepyszne! Zmniejszyłam ilość kakao, w przepisie było 80 g, ja dałam pół szklanki tj. jakieś 40 g, zamiast kremu z frużeliny malinowej z serkiem moscarpone dałam krem z bitej śmietany.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
4 jajka
200 ml mleka
170 ml oleju rzepakowego
1,5 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 litr śmietany kremówki ( 36 %)
¾ szkl. cukru pudru
Wykonanie:
W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania boków tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na 3 krążki.
Do wysokiego naczynie wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Ciasto czekoladowe przekładamy kremem, wierzch i boki także nim smarujemy. Boki obsypujemy pokruszonym ciastem, a górę dekorujemy malinami.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/tort-czekoladowy-z-bita-smietana-i-malinami