Wykonanie
Przepis na ciasto
czekoladowe znalazłam na stronie ”Moje Wypieki”. Polecam, ciasto wyszło przepyszne! Zmniejszyłam ilość
kakao, w przepisie było 80 g, ja dałam pół szklanki tj. jakieś 40 g, zamiast kremu z frużeliny malinowej z
serkiem moscarpone dałam krem z
bitej śmietany.
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej4
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju rzepakowego1,5 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii40 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:1 litr
śmietany kremówki ( 36 %)¾ szkl.
cukru pudruWykonanie:W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem,
olejem i ekstraktem z
wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania
boków tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na 3 krążki.Do wysokiego naczynie wlewamy
śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier puder. Ciasto
czekoladowe przekładamy kremem, wierzch i boki także nim smarujemy. Boki obsypujemy pokruszonym
ciastem, a górę dekorujemy
malinami.Smacznego!