Wykonanie
Mamy już kalendarzowe lato, ale pogoda za oknem zupełnie nie nastraja wakacyjnie . W taki dzień jak dziś, ochota na słodkie bywa naprawdę trudna do poskromienia, a w miejsce lżejszych deserowych zachcianek pojawia się ochota na konkret. Ciasta
czekoladowe od zawsze kojarzą mi się z dawką solidnej, mocno poprawiającej nastrój
słodyczy, więc bolo de caneca również świetnie sprawdzi się w takiej roli. Nie dość, że dobrze smakuje, to jest tak proste i błyskawiczne w przygotowaniu, że zrobicie je sobie z pewnością nie raz.Ciasto w kubku jest znane w wielu miejscach na świecie, ale szczególną popularnością cieszy się w
Brazylii.Składniki:4 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
kakao3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
mleka2 łyżki
oleju rzepakowego1
jajo1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaulubiony dodatek smakowy np. ekstrakt z
wanilii, naturalny
aromat pomarańczowy, skórka otarta z
cytrusów etc.Wykonanie:Wszystkie składniki umieszczamy w dużym, wysokim kubku (300 ml pojemności to niezbędne minimum) i bardzo dokładnie mieszamy. następnie wstawiamy na ca 3 minuty do mikrofalówki, ustawionej na maksymalną moc. Trzeba uważać przy wyjmowaniu, bo kubek może być naprawdę gorący.
Życzę Wam Smacznego! :-)