Wykonanie
Muszę przyznać, że zupełnie nie przepadam za smakiem gotowanej
kaszy jaglanej. Pojawia się ona w mojej diecie wyłącznie z rozsądku tj. wiary w jej cudowną, prozdrowotną moc.Jagła bowiem o czyszcza organizm, dodaje energii, wzmacnia odporność oraz dostarcza cennych substancji odżywczych. Jako jedyna pośród
kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc odgrywa istotną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Uzupełnia niedobory krzemu w organizmie, a krzem, wiadomo, odpowiada za zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, bo zapobiega odkładaniu się w nich cholesterolu. Pierwiastek ten bardzo pozytywnie wpływa również na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach).
Kasza jaglana jest także cennym źródłem lecytyny oraz prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Zawiera tryptofan czyli aminokwas podnoszący poziom serotoniny i pomagający w walce ze stresem. No i nie ma w niej glutenu.
Kasza jako składnik dania obiadowego nikogo specjalnie nie dziwi, ale podanie jej w formie deseru lub ciasta wciąż nie jest zbyt popularne. Moje muffiny powstały na potrzeby akcji
Kasza Jaglana na Słodko organizowanej przez Klaudynę z
Ziołowego Zakątka oraz fejsbukowej inicjatywy Iwony Blogerzy Słodzą
KaszęS kładniki na ca 12 sztuk:250g
mąki pszennej pełnoziarnistej2
jaja4 płaskie łyżki naturalnego
kakao250ml
mleka2/3 szklanki
brązowego cukru lub fruktozy1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1/2 szklanki
oleju rzepakowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1szklanka wydrylowanych
wiśni świeżych lub mrożonych + 12 sztuk do dekoracji po upieczeniuWykonanie:Suche składniki umieszczamy w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Zawartość obydwu łączymy ze sobą, lekko mieszając. Dodajemy
kaszę jaglaną i
wiśnie. Całość ponownie mieszamy.Blachę do muffinów wykładamy papilotkami, a te z kolei wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 C. Jeszcze ciepłe, dekoracyjnie zwieńczamy wisienkami.UWAGA:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem warto wypłukać, następnie wysuszyć i lekko podprażyć na patelni, jednak tak, aby ziarno nie uległo ściemnieniu. Następnie należy ją wsypać na osolony wrzątek i ugotować. Czas gotowania wyniesie wówczas ca 20 minut.
Kaszę do gotowania zalewa się
wodą w proporcji 1:3 (
kasza:
woda).