Wykonanie
Jak Wam już
pisałam kiedyś, bardzo często piekę muffiny. Gdy mam ochotę na coś słodkiego i mało czasu na pieczenie, to właśnie muffiny są na pierwszym miejscu mojej listy .Podałam Wam już przepis na muffiny
jagodowe, dzisiaj przepis na muffiny
czekoladowe. Są one bardzo intensywne w smaku, czuć zarówno ogrom
czekolady jak i
kawę.Chocolate muffins
Składniki:
2 duże
jajka1/2 szklanki
mleka (120ml)1/2 szklanki
oleju roślinnego lub
słonecznikowego (120 ml)1/4 szklanki (60 ml) czarnej
kawy (na 1/4 szklanki
wody wsypać 4 łyżki
kawy rozpuszczalnej)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 i 3/4 szklanki
mąki (225 gram)1/4 szklanki
kakao (25 gram)1 szklanka (205 gram)
brązowego cukru1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki (120 ml)
orzechów i
migdałów (najlepiej pół na pół)1 szklanka pokrojonej w kostkę
czekolady mlecznej albo gorzkiej1 łyżka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Do miski przesiać
mąkę,
cukier,
sodę,
sól,
proszek do pieczenia i
kakao.Do szklanki wlać
mleko, dodać
sok z cytryny i odstawić na 10 minut.W osobnej misce lekko roztrzepać
jajka, dodać
olej,
kawę,
wanilię i
mleko z
cytryną.Do suchych składników wlać składniki mokre. Szybko wymieszać po czym dodać dość grubo pokrojone
orzechy włoskie,
czekoladę i
migdały. Mieszać tylko chwilkę. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie może być zbyt długo mieszane.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Muffiny pieczone w dużych foremkach piec 23 minuty, zaś te w małych formach 14 minut.Smacznego!