ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Jak Wam już pisałam kiedyś, bardzo często piekę muffiny. Gdy mam ochotę na coś słodkiego i mało czasu na pieczenie, to właśnie muffiny są na pierwszym miejscu mojej listy .
Podałam Wam już przepis na muffiny jagodowe, dzisiaj przepis na muffiny czekoladowe. Są one bardzo intensywne w smaku, czuć zarówno ogrom czekolady jak i kawę.
Chocolate muffins
Składniki:
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka (120ml)
1/2 szklanki oleju roślinnego lub słonecznikowego (120 ml)
1/4 szklanki (60 ml) czarnej kawy (na 1/4 szklanki wody wsypać 4 łyżki kawy rozpuszczalnej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 3/4 szklanki mąki (225 gram)
1/4 szklanki kakao (25 gram)
1 szklanka (205 gram) brązowego cukru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki (120 ml) orzechów i migdałów (najlepiej pół na pół)
1 szklanka pokrojonej w kostkę czekolady mlecznej albo gorzkiej
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, cukier, sodę, sól, proszek do pieczenia i kakao.
Do szklanki wlać mleko, dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut.
W osobnej misce lekko roztrzepać jajka, dodać olej, kawę,wanilię i mleko z cytryną.
Do suchych składników wlać składniki mokre. Szybko wymieszać po czym dodać dość grubo pokrojone orzechy włoskie, czekoladę i migdały. Mieszać tylko chwilkę. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie może być zbyt długo mieszane.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Muffiny pieczone w dużych foremkach piec 23 minuty, zaś te w małych formach 14 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/muffiny-czekoladowe.html