ßßß Cookit - przepis na Flamandzki gulasz woďż˝owy z piwem

Flamandzki gulasz wo�owy z piwem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis na gulasz flamandzki to jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najłatwiejszych sposobów na duszone mięso. Świetnie będzie smakował zarówno z puree ziemniaczanym, jak i z makaronem czy - podany po belgijsku - z frytkami. Przepis na podstawie Culy.nl
1 kg mięsa wołowego na gulasz (łopatka lub karkówka) + mąka do oprószenia
2 duże cebule - obrane, pokrojone w grubą kostkę
4 ząbki czosnku - obrane, posiekane
2 liście laurowe
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 szklanka ciemnego piwa
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 kromki ciemnego pieczywa (np. chleba żytniego)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
olej lub smalec do smażenia mięsa
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1. W garnku, w którym będziemy dusić potrawę, na niewielkiej ilości oleju, obsmażyć partiami* pokrojone w kostkę ok. 2 cm x 2 cm i obtoczone w mące mięso. Gdy mięso będzie ze wszystkich stron lekko rumiane, wyjmujemy je z garnka.
Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie lekko złota, wkładamy ponownie mięso. Dodajemy listki laurowe, tymianek i musztardę. Zalewamy całość piwem i bulionem. Na wierzchu układamy 2 kromki ciemnego chleba. Przykrywamy garnek szczelnie pokrywką.
Potrawę dusimy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 1,5 godziny. Co jakiś czas potrawę mieszamy i kontrolujemy, czy płyn nie odparował nadmiernie i mięso się nie przypala. Jeśli jest za mało płynu, dolewamy trochę bulionu, mieszamy.
3. Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy natkę pietruszki. Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
* Mięso smażymy partiami, ponieważ, jeśli ułożymy na patelni jednocześnie zbyt dużo mięsa, spadnie temperatura oleju i mięso, zamiast się smażyć, będzie się dusić.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2017/01/Flamandzki-gulasz-wolowy-z-piwem.html