Wykonanie
Dzisiejszy przepis na gulasz flamandzki to jeden z najsmaczniejszych, a zarazem najłatwiejszych sposobów na duszone
mięso. Świetnie będzie smakował zarówno z puree ziemniaczanym, jak i z
makaronem czy - podany po belgijsku - z frytkami. Przepis na podstawie Culy.nl
1 kg
mięsa wołowego na gulasz (
łopatka lub
karkówka) +
mąka do oprószenia2 duże
cebule - obrane, pokrojone w grubą kostkę4 ząbki
czosnku - obrane, posiekane2
liście laurowe1 łyżeczka
tymianku2 łyżeczki
musztardy Dijon1 szklanka
ciemnego piwa1/2 szklanki
bulionu warzywnego2 kromki
ciemnego pieczywa (np.
chleba żytniego)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
olej lub
smalec do smażenia
mięsa2 łyżki siekanej
natki pietruszki1. W garnku, w którym będziemy dusić potrawę, na niewielkiej ilości
oleju, obsmażyć partiami* pokrojone w kostkę ok. 2 cm x 2 cm i obtoczone w
mące mięso. Gdy
mięso będzie ze wszystkich stron lekko rumiane, wyjmujemy je z garnka.Następnie podsmażamy
cebulę z
czosnkiem. Gdy
cebula będzie lekko złota, wkładamy ponownie
mięso. Dodajemy
listki laurowe,
tymianek i
musztardę. Zalewamy całość
piwem i
bulionem. Na wierzchu układamy 2 kromki ciemnego
chleba. Przykrywamy garnek szczelnie pokrywką.Potrawę dusimy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, przez 1,5 godziny. Co jakiś czas potrawę mieszamy i kontrolujemy, czy płyn nie odparował nadmiernie i
mięso się nie przypala. Jeśli jest za mało płynu, dolewamy trochę
bulionu, mieszamy.3. Gdy
mięso już jest miękkie, dodajemy
natkę pietruszki. Gotowy gulasz doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.*
Mięso smażymy partiami, ponieważ, jeśli ułożymy na patelni jednocześnie zbyt dużo
mięsa, spadnie temperatura
oleju i
mięso, zamiast się smażyć, będzie się dusić.