Wykonanie
Kochani!Dziś coś dla fanów
śledzi. Podczas
trwania każdej edycji akcji Kuchnia skandynawska czy Skandynawskie lato staram się przygotować te pyszne
rybki na nowy sposób. Tym razem padło na bardzo klasyczne wydanie.
Śledzie podane z gotowanymi
burakami,
ziemniakami i lekko kwaskowatymi
jabłkami, to strzał w 10! Przepis zaczerpnęłam z książki Kuchnia skandynawska z
serii Rzeczpospolitej Podróże kulinarne. Tradycje. Smaki. Potrawy.
Składniki:4
matiasy2 kwaskowe
jabłka (reneta, idared)sok z 1/2
cytryny300 g
buraków podłużnych600 g
ziemniakówśmietana 12% mała2 łyżki
majonezu2 łyżki posiekanego
koperkusól,
pieprzMatiasy moczyć w wodzie przez jedną noc (lub 12 godzin).
Buraki i
ziemniaki umyć dokładnie szczoteczką. Nie obierać. W jednym garnku wstawić
buraki i gotować ok. 45 minut, w drugim
ziemniaki na 20 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia.
Buraki i
ziemniaki obrać. Pokroić w plasterki (ewentualnie półplasterki).
Śledzie odsączyć z
wody i pokroić na 2 cm kawałki.
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, następnie pokroić w poprzek w cienkie plasterki. Skropić
sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Śmietanę wymieszać z
majonezem, posiekanym
koperkiem i
przyprawami (radzę nie używać dużo
soli, bo
śledzie pomimo moczenia i tak będą dość słone).Składniki wymieszać z sosem lub ułożyć tak jak ja dekoracyjnie i podać z sosem obok.
Przepis ląduje oczywiście w akcji Kuchnia skandynawska 2016. Pamiętacie o konkursie?Jutro wracam do prezentowania przepisów z książki Wszystkie smaki Skandynawii . Zapraszam tym razem na pyszne bułeczki z
marchewką i
słonecznikiem.