Wykonanie
Śledź w towarzystwie
buraczków,
jajek i
winnego jabłka, polany
sosem majonezowo-
jogurtowym to propozycja nie tylko na Święta. Pyszna i prosta, a zarazem efektowna przekąska.
Sałatkę można podać na dwa sposoby. Tak, jak pokazują nasze zdjęcia, lub też ułożyć w jednej dużej salaterce (wówczas dobrze jest zwiększyć podane ilości składników). W obu przypadkach naczynie powinno być przezroczyste, a składniki ułożone warstwami. Serwując
sałatkę mamy dwie opcje podania sosu. Ja polecam osobne dołączenie go w sosjerce i polewanie nim każdej porcji tuż przed podaniem. Sosem można również polewać każdą, układaną w dużej salaterce warstwę.Polecamy też więcej przepisów na : Sałatki, PrzekąskiNasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy:
śledzie,
buraki,
jabłkaSkładniki dla 4 osób:4 solone
śledzie300-350 g
buraków4
jajka1 średnie zielone
jabłkosok z 1/2
cytrynymajonez i gęsty
jogurt naturalny wymieszane w stosunku 1:1
sólpieprzświeży
koperekPrzygotowanie:
Śledzie namoczyć w niegazowanej wodzie mineralnej, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paseczki, a następnie skropić
cytryną.
Buraki wyczyścić i ugotować w wodzie z dodatkiem
soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak
buraki.Dowolną ilość
majonezu i
jogurtu naturalnego wymieszać w stosunku 1:1, przyprawić
solą i
pieprzem.
Jabłko dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na kostkę taką, jak
buraki.
Jabłko wymieszać z pokrojonym
jajkiem, kilkoma łyżkami sosu i posiekanym
koperkiem. Mieszać delikatnie, aby zachować kostkę
jajka.W naczyniu układać warstwami składniki w następującej kolejności:
buraki,
śledź,
jajko z
jabłkiem. Dekorować u góry kawałkiem
śledzia i
koperkiem. Jeżeli serwujemy
sałatkę w jednej salaterce, możemy składniki ułożyć w podwójnych warstwach:
buraki,
śledź,
jajka z
jabłkiem,
buraki,
śledź,
jajka z
jabłkiem. Przed podaniem polać resztą sosu, lub podać go w sosjerce.
,Składnik główny:
śledź,Składnik główny:
buraki,Składnik główny:
jajka,Składnik główny:
jabłka,Rodzaj dania:Przekąska,Sałata/Sałatka,
Ryby i owoce morza,