ßßß Cookit - przepis na Sałatka z buraczków, śledzia i winnego jabłka

Sałatka z buraczków, śledzia i winnego jabłka

nazwa

Wykonanie

Śledź w towarzystwie buraczków, jajek i winnego jabłka, polany sosem majonezowo-jogurtowym to propozycja nie tylko na Święta. Pyszna i prosta, a zarazem efektowna przekąska.
Sałatkę można podać na dwa sposoby. Tak, jak pokazują nasze zdjęcia, lub też ułożyć w jednej dużej salaterce (wówczas dobrze jest zwiększyć podane ilości składników). W obu przypadkach naczynie powinno być przezroczyste, a składniki ułożone warstwami. Serwując sałatkę mamy dwie opcje podania sosu. Ja polecam osobne dołączenie go w sosjerce i polewanie nim każdej porcji tuż przed podaniem. Sosem można również polewać każdą, układaną w dużej salaterce warstwę.
Polecamy też więcej przepisów na : Sałatki, Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: śledzie, buraki, jabłka
Składniki dla 4 osób:
4 solone śledzie
300-350 g buraków
4 jajka
1 średnie zielone jabłko
sok z 1/2 cytryny
majonez i gęsty jogurt naturalny wymieszane w stosunku 1:1
sól
pieprz
świeży koperek
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w niegazowanej wodzie mineralnej, wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paseczki, a następnie skropić cytryną.
Buraki wyczyścić i ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę takiej wielkości, jak buraki.
Dowolną ilość majonezu i jogurtu naturalnego wymieszać w stosunku 1:1, przyprawić solą i pieprzem.
Jabłko dokładnie umyć i pokroić (wraz ze skórką) na kostkę taką, jak buraki. Jabłko wymieszać z pokrojonym jajkiem, kilkoma łyżkami sosu i posiekanym koperkiem. Mieszać delikatnie, aby zachować kostkę jajka.
W naczyniu układać warstwami składniki w następującej kolejności: buraki, śledź, jajko z jabłkiem. Dekorować u góry kawałkiem śledzia i koperkiem. Jeżeli serwujemy sałatkę w jednej salaterce, możemy składniki ułożyć w podwójnych warstwach: buraki, śledź, jajka z jabłkiem, buraki, śledź, jajka z jabłkiem. Przed podaniem polać resztą sosu, lub podać go w sosjerce.
,
Składnik główny:
śledź,
Składnik główny:
buraki,
Składnik główny:
jajka,
Składnik główny:
jabłka,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Sałata/Sałatka,
Ryby i owoce morza,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/salatka-z-buraczkow-sledzia-i-winnego-jablka