ßßß Cookit - przepis na Śledź pod kożuchem

Śledź pod kożuchem

nazwa

Wykonanie

Pyszny śledzik , nie tylko na święta ale także na różne przyjęcia czy zamiast kolacji. Polecam wszystkim , którzy jeszcze nie spróbowali :)
- 4 płaty śledziowe typu matias
- 4 buraki duże
- 2 duże jabłka
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- pęczek szczypiorku
- majonez
- sok z połowy cytryny
- jogurt naturalny typu greckiego
- sól, pieprz do smaku
Śledzie moczymy w wodzie - najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy, osuszamy , skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kawałeczki. Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy ,ścieramy na tarce - łączymy z burakami. Na dnie miseczki układamy śledzie. Na nie kładziemy warstwę buraków z jabłkiem , znów warstwa śledzi, jogurt i znów buraki z jabłkiem. Na ostatnią warstwę buraków z jabłkiem dajemy sporą warstwę majonezu. Na majonez rozsypujemy jajka pokrojone w cienką kosteczkę . Doprawiamy do smaku. Na około salaterki układamy pocięty drobno szczypiorek. Taką sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/01/sledz-pod-kozuchem.html