Wykonanie
W polskiej tradycji
śledź to smaczna
ryba uwielbiana na surowo. Paradoksalnie zyskuje na popularności sushi, ale niekoniecznie ze
śledziem, którego przecież można łatwo przygotować na wiele sposobów. Po mojej
serii tradycyjnych sałatek ze
śledzi, postaram się przygotować
śledzia po nowatorsku, ale to wkrótce i już teraz na niego zapraszam...Składniki:
4-5 płatów
śledziowych matiaspęczek
koperku bez dolnych łodyg1 małe
jabłko1 malutka
cebulka4 łyżki
majonezu najlepiej domowej produkcjisok z połówki
cytrynysól i
pieprz1 łyżeczka
trzcinowego cukru (opcjonalnie)Przygotowanie1. Płaty
śledziowe moczymy w zimnej wodzie, średnio od 6 do 12 godzin.(W krótszym czasie trzeba częściej odlewać
wodę). Przynajmniej na godzinę przed robieniem sałatki, warto
ryby porządnie osączyć, pokroić w paski lub kostkę i skropić
sokiem z cytryny.2.
Cebulkę,
jabłko i
koperek siekamy dosyć drobno i łączymy z
rybą.3. Do
majonezu dodajemy
sól,
pieprz i
cukier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Ponownie mieszamy i gotowe...
Sałatkę ze
śledzi dobrze jest przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki, by się nieco przegryzła. Można ją wzbogacić, na przykład pokrojonym
kiszonym ogórkiem.Życzę smacznegoPozdrawiam serdecznie Weronika