Wykonanie
Śledzie w
śmietanie z dodatkiem
cebulki,
ogórków konserwowych i
jabłka to
śledziki stworzone na wzór popularnych
śledzi Lisnera. Te domowe są bardzo zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy.
Śledzie w
śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia.
ok. 500 g
śledzi typu
matjas2 łyżki
oleju2
cebule2 średnie
ogórki konserwowe1 małe
jabłkook. 2 łyżki
octusok z połowy
cytryny500 g kwaśnej
śmietany 12% lub 18%ok. 4 łyżki
majonezuszczypta
cukrupieprzszczypta
soli (lub pominąć jeżeli
śledzie były bardzo słone)Płaty
śledzi płukamy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4
razy (długość płukania zależy od słoności
śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy).
Cebule,
ogórki oraz obrane
jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę,Do
śmietany dodajemy
majonez,
olej,
ocet,
sok z cytryny oraz doprawiamy
cukrem,
pieprzem i ewentualnie
solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną
cebulę,
ogórki,
jabłko i delikatnie mieszamy.Wymoczone
śledzie odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie
śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.