Wykonanie
Każda gospodyni ma swój przepis na te
śledziki, ja mam taki :)
około 0,5 kg
Matiasów w zalewie korzennej lub w
oleju1 szklanka kwaśnej
śmietany 12%1 średni
ogórek konserwowy1 łyżeczka delikatnego
majonezu (raczej nie Kielecki)
sól (mało)
pieprz biały3 średnie
cebuleszczypta
cukrusok z około 1/3
cytrynyOgórka kroimy drobniutko, dodajemy do
śmietany, dodajemy
majonez,
pieprz, wszystko razem mieszamy, wkładamy do lodówki.
Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w dzwonka, skrapiamy małą ilością
soku z cytryny.
Cebule kroimy w piórka, przelewamy obficie wrzącą
wodą, dodajemy do
śledzi. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.Następnie
rybkę wraz z
cebulą, dodajemy do sosu
śmietanowego, mieszamy, wkładamy do lodówki na parę godzin (minimum 1 :)Po tym czasie dopiero dosalamy, na tyle, na ile jest potrzeba, w tym momencie możemy ewentualnie dodać również szczyptę
cukru, jeśli
sos jest jak dla nas zbyt kwaśny.