ßßß Cookit - przepis na Sos tatarski

Sos tatarski

nazwa

Wykonanie

Stół wielkanocny zawsze kojarzy mi się z sosem tatarskim mojej babci. Jest po prostu wyśmienity i smakuje wspaniale z wszelkimi wędlinami, jajkami na twardo, czy serami.
Bardzo ważna jest tu jakość składników – koniecznie wybierz ulubiony majonez oraz ogórki konserwowe.
Oto przepis na najlepszy sos tatarski pod słońcem :)
ok. 1kg sosu
Przygotowanie: ok. 1h
Składniki
ok. 580g majonezu
4 jaja
190g ogórków konserwowych
140g podgrzybków marynowanych
cebulka ze słoika z podgrzybkami
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie
Ugotuj jaja na twardo.
Pokrój jaja, ogórki, podgrzybki oraz cebulkę z marynaty w bardzo drobną kostkę (zdj. 1-4).
Wymieszaj wszystkie składniki (zachowując ok. 60g majonezu) i sprawdź konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj resztę majonezu.
Przełóż do słoików.
Serwuj z wędlinami, żółtym serem, jajkami.
Smacznego!
Źródło:http://doprawswojswiat.blogspot.com/2015/03/sos-tatarski.html