Stół wielkanocny zawsze kojarzy mi się z sosem tatarskim mojej babci. Jest po prostu wyśmienity i smakuje wspaniale z wszelkimi wędlinami, jajkami na twardo, czy serami.Bardzo ważna jest tu jakość składników – koniecznie wybierz ulubiony majonez oraz ogórki konserwowe.Oto przepis na najlepszy sos tatarski pod słońcem :)ok. 1kg sosuPrzygotowanie: ok. 1hSkładnikiok. 580g majonezu4 jaja190g ogórków konserwowych140g podgrzybków marynowanychcebulka ze słoika z podgrzybkami1/3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli1/3 łyżeczki kwasku cytrynowegoPrzygotowanieUgotuj jaja na twardo.Pokrój jaja, ogórki, podgrzybki oraz cebulkę z marynaty w bardzo drobną kostkę (zdj. 1-4).Wymieszaj wszystkie składniki (zachowując ok. 60g majonezu) i sprawdź konsystencję. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj resztę majonezu.Przełóż do słoików.Serwuj z wędlinami, żółtym serem, jajkami.Smacznego!