ßßß Cookit - przepis na Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

Śledź pod pierzynką jak najbardziej nadaje się na Wigilijny stół, ale u mnie w rodzinie podawany jest również podczas świąt Wielkanocnych, a to za sprawą obecnego jajka. To potrawa, która potrzebuje się lekko "przegryźć", dlatego najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, np. wieczorem.
Składniki (na 1 duży półmisek):
duże opakowanie śledzi w oleju a'la matjas (ok. 375 g)
2 duże cebule
25 dag sera żółtego
1 mały słoik majonez
5 jajek ugotowanych na twardo
sok z 1/4 cytryny
2 duże łyżki cukru
Lista zakupów.
Płaty śledzi lekko płuczemy z nadmiaru oleju pod bieżącą wodą, następnie kroimy w ok 2 cm paski i układamy na spodzie naczynia. Cebulę drobno siekamy, słodzimy, skrapiamy cytryną i przykrywamy nią śledzia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na cebulę. Kolejna warstwa to majonez, a na sam koniec idą drobno posiekane jajeczka.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2012/12/sledz-pod-pierzynka.html