Wykonanie
Śledź pod pierzynką jak najbardziej nadaje się na Wigilijny stół, ale u mnie w rodzinie podawany jest również podczas świąt Wielkanocnych, a to za sprawą obecnego
jajka. To potrawa, która potrzebuje się lekko "przegryźć", dlatego najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, np. wieczorem.
Składniki (na 1 duży półmisek):duże opakowanie
śledzi w oleju a'la
matjas (ok. 375 g)2 duże
cebule25 dag
sera żółtego1 mały słoik
majonez5
jajek ugotowanych na twardosok z 1/4
cytryny2 duże łyżki
cukruLista zakupów.Płaty
śledzi lekko płuczemy z nadmiaru
oleju pod bieżącą
wodą, następnie kroimy w ok 2 cm paski i układamy na spodzie naczynia.
Cebulę drobno siekamy, słodzimy, skrapiamy
cytryną i przykrywamy nią
śledzia.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na
cebulę. Kolejna warstwa to
majonez, a na sam koniec idą drobno posiekane jajeczka.