Wykonanie
Jesienne krótkie dni aż proszą się o ciepły, kojący posiłek na kolację. U nas często są to placki warzywne lub zupy, które moje dzieciaki uwielbiają. Czasami podaję zwyczajny/nadzwyczajny kapuśniak na wędzonych żeberkach, innym razem zupę z dyni i
pomidorów z nutą arabską . Ale bywają takie popołudnia, gdy zupa jest nieco bardziej elegancka. Taką prostą, bardzo prostą zupą, której forma podania dodaje elegancji jest wyśmienita francuska zupa cebulowa z grzanką.
Lubię kuchnie francuską,
język francuski, francuską muzykę. Dziś przy misce gorącej zupy cebulowej z chrupiącą grzanką wsłuchuję się w niezwykłą dykcję Stacey Kent, która wprawdzie nie jest Francuską, ale... sami posłuchajcie! Stacey Kent "Ces petits riens" ...Francuska zupa cebulowa to klasyk nad klasykami. Często serwowana jest w dobrych restauracjach mimo, iż nie jest kosztowna. Ostatnio
jadłam wyborną zupę francuską na swoje urodziny w restauracji Saint Jacques w Warszawie. I od tego wieczoru okrutnie za nią tęskniłam, jako, że w czasie festiwalu kuchni francuskiej, który właśnie tam trwał, porcje były maleńkie, a ja miałam ogromną potrzebę taką zupą się najeść.
Próbowałam kiedyś zrobić tę zupę w wolnowarze i choć była smaczna, nie
powiem, to brakowało jej głębi jaką osiąga, gdy
cebula i
czosnek są długo duszone w
maśle,
potem alkoholu i
bulionie. Pięknie o prostocie zupy cebulowej pisze Julia
Child "zupa cebulowa to nic innego jak tylko dużo pokrojonej w plasterki
cebuli, podduszonej i przyrumienionej w
maśle a nastpnie gotowanej w
bulionie wołowym". I w zupie cebulowej dokładnie o to chodzi - o
cebulę,
masło i dobry
wołowy bulion.W mojej soupe à l'oignon gratinée jest jeszcze
białe wino,
koniak,
tymianek i obowiązkowo grzanki z
serem. Koniecznie ugotujcie ja jesienią, może na weekend? Jest wyborna!
Słodka, rumiana, mięciutka
cebula, długo duszona w
maśle i dobry
bulion wołowy oddają tej zupie całe wszystkie swoje aromaty i smaki. Najlepsza jest podawana z chrupiąca grzanką i stopionym na niej
serem. Od razu zróbcie więcej grzanek, bo zawsze jest ich za mało.1,5kg
cebuli trzech różnych odmian - biała,
szalotka i cukrowa4 ząbki
czosnku130g
masła20g
oliwy extra virgin10g
cukru demerara1 łyżka
mąki pszennej150ml białego
wytrawnego wina30g
koniaku1,5 litra dobrego
bulionu wołowego3 ziarna
ziela angielskiegoliść laurowykilka ziaren
pieprzu6 gałązek
tymiankusól i świeżo mielony
pieprz do smaku
francuska bagietkaser comte,
parmezan lub
cheddarCebulę obierz i pokrój w cienkie piórka,
czosnek pokrój w plasterki. W szerokim garnku o grubym dnie rozpuść
masło i dodaj pokrojone warzywa. Wymieszaj całość i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 15 minut, aż
cebula zmięknie.
Potem zwiększ płomień, zdejmij przykrywkę i posyp
cebulę cukrem. Przesmażaj ją ciągle mieszając przez kolejne 20-25 minut, aż
cebula zacznie równomiernie brązowieć. Wsyp
mąkę i wymieszaj całość. Gdy
cebula i
mąka osiągną pożądany kolor, wlej
koniak,
wino i dokładnie całość wymieszaj. Odparuj
wino gotując jeszcze chwilę,
potem wlej gorący
bulion, dodaj
ziele angielskie,
pieprz,
liść laurowy i wsyp listki
tymianku oberwane z gałązek. Zagotuj zupę,
potem zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia ok 30-40 minut.W czasie, gdy zupa sie gotuje, przygotuj grzanki. Pokrój
bagietkę na grube kromki i lekko posmaruj je
masłem. Ułóż na blasze i podpiekaj ok 10 minut w temperaturze 160°C,
potem odwróć je i zrumieńdrugą stronę. Gdy zupa jest gotowa, gorącą wlej do żaroodpornych miseczek, w których będziesz ją podawać. Na wierzchu każdego naczynia wyłóż 1-2 grzanki i posyp je obficie
startym serem. Zapiekaj zupę z grzankami ok 5-7 minut, tyle, żeby
ser się roztopił. Podawaj natychmiast. Zupa jest wyśmienita!