ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Jesienne krótkie dni aż proszą się o ciepły, kojący posiłek na kolację. U nas często są to placki warzywne lub zupy, które moje dzieciaki uwielbiają. Czasami podaję zwyczajny/nadzwyczajny kapuśniak na wędzonych żeberkach, innym razem zupę z dyni i pomidorów z nutą arabską . Ale bywają takie popołudnia, gdy zupa jest nieco bardziej elegancka. Taką prostą, bardzo prostą zupą, której forma podania dodaje elegancji jest wyśmienita francuska zupa cebulowa z grzanką.
Lubię kuchnie francuską, język francuski, francuską muzykę. Dziś przy misce gorącej zupy cebulowej z chrupiącą grzanką wsłuchuję się w niezwykłą dykcję Stacey Kent, która wprawdzie nie jest Francuską, ale... sami posłuchajcie! Stacey Kent "Ces petits riens" ...
Francuska zupa cebulowa to klasyk nad klasykami. Często serwowana jest w dobrych restauracjach mimo, iż nie jest kosztowna. Ostatnio jadłam wyborną zupę francuską na swoje urodziny w restauracji Saint Jacques w Warszawie. I od tego wieczoru okrutnie za nią tęskniłam, jako, że w czasie festiwalu kuchni francuskiej, który właśnie tam trwał, porcje były maleńkie, a ja miałam ogromną potrzebę taką zupą się najeść.
Próbowałam kiedyś zrobić tę zupę w wolnowarze i choć była smaczna, nie powiem, to brakowało jej głębi jaką osiąga, gdy cebula i czosnek są długo duszone w maśle, potem alkoholu i bulionie. Pięknie o prostocie zupy cebulowej pisze Julia Child "zupa cebulowa to nic innego jak tylko dużo pokrojonej w plasterki cebuli, podduszonej i przyrumienionej w maśle a nastpnie gotowanej w bulionie wołowym". I w zupie cebulowej dokładnie o to chodzi - o cebulę, masło i dobry wołowy bulion.
W mojej soupe à l'oignon gratinée jest jeszcze białe wino, koniak, tymianek i obowiązkowo grzanki z serem. Koniecznie ugotujcie ja jesienią, może na weekend? Jest wyborna!
Słodka, rumiana, mięciutka cebula, długo duszona w maśle i dobry bulion wołowy oddają tej zupie całe wszystkie swoje aromaty i smaki. Najlepsza jest podawana z chrupiąca grzanką i stopionym na niej serem. Od razu zróbcie więcej grzanek, bo zawsze jest ich za mało.
1,5kg cebuli trzech różnych odmian - biała, szalotka i cukrowa
4 ząbki czosnku
130g masła
20g oliwy extra virgin
10g cukru demerara
1 łyżka mąki pszennej
150ml białego wytrawnego wina
30g koniaku
1,5 litra dobrego bulionu wołowego
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
6 gałązek tymianku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
francuska bagietka
ser comte, parmezan lub cheddar
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, czosnek pokrój w plasterki. W szerokim garnku o grubym dnie rozpuść masło i dodaj pokrojone warzywa. Wymieszaj całość i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 15 minut, aż cebula zmięknie. Potem zwiększ płomień, zdejmij przykrywkę i posyp cebulę cukrem. Przesmażaj ją ciągle mieszając przez kolejne 20-25 minut, aż cebula zacznie równomiernie brązowieć. Wsyp mąkę i wymieszaj całość. Gdy cebula i mąka osiągną pożądany kolor, wlej koniak, wino i dokładnie całość wymieszaj. Odparuj wino gotując jeszcze chwilę, potem wlej gorący bulion, dodaj ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i wsyp listki tymianku oberwane z gałązek. Zagotuj zupę, potem zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia ok 30-40 minut.
W czasie, gdy zupa sie gotuje, przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę na grube kromki i lekko posmaruj je masłem. Ułóż na blasze i podpiekaj ok 10 minut w temperaturze 160°C, potem odwróć je i zrumień
drugą stronę. Gdy zupa jest gotowa, gorącą wlej do żaroodpornych miseczek, w których będziesz ją podawać. Na wierzchu każdego naczynia wyłóż 1-2 grzanki i posyp je obficie startym serem. Zapiekaj zupę z grzankami ok 5-7 minut, tyle, żeby ser się roztopił. Podawaj natychmiast. Zupa jest wyśmienita!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/11/francuska-zupa-cebulowa.html