Wykonanie
Zupa cebulowa pochodzi z kuchni francuskiej. Pochodzi z książki "Kuchnie Świata", która powstała przy współpracy z National Geographic. Przewagą zupy jest jak sama nazwa wskazuje -
cebula. Najlepiej smakuje zapieczona z
czosnkową grzanką i warstewką
sera - u mnie
mozzarelli. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna.
Składniki- 1 kg
cebuli- 100 g
masła- 1 szklanka białego
wytrawnego wina- łyżka
cukru- 1/2 l
bulionu wołowego lub warzywnego-
sól do smaku- łyżeczka
pieprzu- łyżka
mąki- dodatkowo grzanka +
serPrzygotowanie:
Cebulę usmażyć na złoto na niewielkim ogniu na
maśle. W połowie rumienienia dodać
sól,
cukier i
pieprz. Pod koniec smażenia zasypać
mąką i delikatnie podrumienić.
Cebula ma
mieć brązowy kolorek. Całość zalać
winem oraz
bulionem. Gotować na niewielkim ogniu do momentu aż
cebula zacznie się rozpadać a zupa stanie się gęściejsza - około 20 minut. Cienkie kromki z
bagietek podpiec w piekarniku na złoty kolor, posmarować ząbkiem
czosnku z obydwu stron, położyć na wierzchu zupy nałożonej do miseczki oraz zasypać
mozzarellą. Całość ponownie zapiec około 15 minut w piekarniku.