Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby 600 gramów
bulion wołowy 5 szklanek
cebula 1 sztuk
śmietana 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, umyte, osączone
grzyby pokroić na plasterki, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie (bez tłuszczu) i smażyć, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Dodać
masło, drobno posiekaną
cebulę i razem smażyć, aż
cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej zeszkli. Wlać gorący
bulion (może być z kostki), gotować 10-15 min na małym ogniu.
Śmietanę ubić z łyżką
soku z cytryny i
mąką, przelać do garnka z zupą, wymieszać, doprawić
pieprzem,
solą i ewentualnie
cukrem, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 min na małym ogniu. Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. W wersji wykwintnej zrezygnować z łazanek, a każdą porcję dodatkowo udekorować łyżką ubitej
śmietany i odrobiną czerwonego
kawioru.Uwagi:
Grzyby:
borowiki,
maślaki, podgrzybki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówZupyZupy weg.Komentarze:Autor:
kamaData: 2010-09-27genialna:)Autor: 123Data: 2010-09-13Bardzo dobra zupa, Miałem tylko 300g
świeżych borowików więc dodałem do
bulionu kilka suszonych ale też była dobra.Z grzankami rewelacja!!Autor: SandonData: 2010-08-21Zrobiłem przed chwilą. Przepyszna. Czegoś takiego szukałem :)Pani
Beci dziękuję za wspaniały przepis.Autor: ilonkaData: 2010-04-13no no postaraliście sięAutor: IzkaData: 2009-04-21Śliczne zdjęcie.Autor: Scully16Data: 2009-04-13Wygląda wyśmienicie. Czy ktoś ją robił???Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: