ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czegogrzyby 600 gramówbulion wołowy 5 szklanekcebula 1 sztukśmietana 1 szklanekmasło 2 łyżek stołowychmąka 1 łyżek deserowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychcukier według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, umyte, osączone grzyby pokroić na plasterki, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie (bez tłuszczu) i smażyć, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Dodać masło, drobno posiekaną cebulę i razem smażyć, aż cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej zeszkli. Wlać gorący bulion (może być z kostki), gotować 10-15 min na małym ogniu. Śmietanę ubić z łyżką soku z cytryny i mąką, przelać do garnka z zupą, wymieszać, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie cukrem, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 min na małym ogniu. Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. W wersji wykwintnej zrezygnować z łazanek, a każdą porcję dodatkowo udekorować łyżką ubitej śmietany i odrobiną czerwonego kawioru.Uwagi:Grzyby: borowiki, maślaki, podgrzybki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówZupyZupy weg.Komentarze:Autor: kamaData: 2010-09-27genialna:)Autor: 123Data: 2010-09-13Bardzo dobra zupa, Miałem tylko 300g świeżych borowików więc dodałem do bulionu kilka suszonych ale też była dobra.Z grzankami rewelacja!!Autor: SandonData: 2010-08-21Zrobiłem przed chwilą. Przepyszna. Czegoś takiego szukałem :)Pani Beci dziękuję za wspaniały przepis.Autor: ilonkaData: 2010-04-13no no postaraliście sięAutor: IzkaData: 2009-04-21Śliczne zdjęcie.Autor: Scully16Data: 2009-04-13Wygląda wyśmienicie. Czy ktoś ją robił???Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: