Wykonanie
Składniki na ciasto:30 dag
mąki4 łyżki
masła lub
margaryny1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
smalcu3 łyżki
śmietany1
jajkoSól do smakuZ podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt.Składniki nadzienia:50 dag świeżych
grzybów1
cebula2 czerstwe bułeczki2 łyżki tłuszczu2
jajkaSól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z
cebulą.
Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą
bułką, 1
jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz
grzybowy na rozwałkowane ciasto,
zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym
jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.