Wykonanie
Przepis na pyszne kruche
ciasteczka śmietankowe znalazłam tutaj i ciut pozmieniałam ,ale o tym w przepisie [w nawiasie na czerwono].Takie
ciasteczka idealne do pochrupania przy
kawie lub herbacie..ja akurat zajadałam się nimi popijając
herbatkę z hibiscusa , którą dostałam kilka dni temu od firmy
Marsyl. ...
Herbatkę z hibiscusa można pić i na gorąco i na zimno..jako
napój orzeźwiający..polecam na gorące dni..
100g
masła lub
margaryny75 g
smalcuszczypta
soli50 g
cukru250 g
mąki + sporo do podsypaniakubeczek (200g)
śmietany 36% [
śmietana 18 %]gruboziarnisty
cukier do posypania [
cukier trzcinowy]
Masło lub
margarynę i
smalec wymieszać z
solą i i
cukrem na gładką masę. Stopniowo wgniatać
mąkę i
śmietanę.Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. [Zagniotłam wieczorem, a piekłam rano]. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto podzielić na części, jedną jeszcze raz zagnieść i rozwałkować, resztę zostawić w lodówce. Rozwałkowywać na stolnicy obficie podsypanej
mąką, ponieważ ciasto momentalnie robi się ciepłe i lepkie.
Ciasteczka wykrawać foremkami, posmarować cienko
śmietaną i posypać
cukrem. Ja nie miałam gruboziarnistego, więc użyłam po prostu trzcinowego. Nierozpuszczone kryształki
cukru powinny wyglądać fajniej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut na jasny kolor. [Ciasto rozwałkowałam od razu na papierze do pieczenia, posmarowałam
śmietaną , posypałam
cukrem i radełkiem pocięłam w trójkąty]
Herbata hibiscus
Hibiscus czy też Malwa Sudańska to popularna nazwa "ketmii szczawiowej". Roślina ta wykorzystywana jest do produkcji włókien, lecz jej kwiaty doskonale sprawdzają się jako
herbata.Napar z kwiatu hibiscusa ma piękny czerwony kolor oraz orzeźwiający smak. Można spożywać go na gorąco jak i na zimno, a także jako dodatek do
herbat.Przygotowanie:Na gorąco: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min.Na zimno: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min po czym ostudzić i odcedzić. Można podawać z
lodem jako
napój orzeźwiający.