Wykonanie
Miały być dodatkiem do zupy ale wyszły tak dobre, że zupy nie doczekały. Chrupiące paluszki z
siemieniem lnianym mogą być ciekawym urozmaiceniem niedzielnego, świątecznego obiadu. Odrobina wysiłku i można czym zaskoczyć gości.
Siemię lniane można zastąpić
makiem,
sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.
Składniki:200 g
mąki100 g
masła lub
margarynyszczypta
soli (lub dwie)5-6 łyżek kwaśnej
śmietany4 łyżki ziaren
siemienia lnianegoMąkę posiekać z zimnym
masłem lub
margaryną i
solą. Kiedy powstanie kruszonka dodać
śmietanę i
siemię lniane i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowy i każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać radełkiem paski, skręcić je i ułożyć na wsmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na rumiano, ok. 10 min. Podawać z zupą kremową lub po prostu schrupać:)Smacznego:)