Wykonanie
Ptysiowe ciasto nie sprawia żadnych trudności. Trzeba się tylko wykazać wyczuciem przy jego pieczeniu. Z prostych składników -
wody,
masła, szczypty
soli i
mąki gotujemy mieszaninę na gęstą elastyczną kulę.Składniki1,5 szklanki
mąki (używam szklanki o pojemności 250 ml)180 g
masła lub
margaryny1,5 szklanki
wodyszczypta
soli6 -7 dużych jajkrem budyniowyPr zyg otowanieGotujemy
wodę z odrobiną
soli i
masłe m . Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy całość
mąki i mieszamy wszystko łyżką dopóki, dopóty ciasto przyjmie gładką konsystencję, jak na zdjęciu poniżej. Wyrabiamy w garnku, podgrzewając na bardzo słabym ogniu około minuty, dwóch. Odstawiamy do wystudzenia i dodajemy pierwsze
jajko, dokładnie mieszając z
ciastem. Na początku nie wygląda na jednolite, ale po kilku ruchach łyżką lub robotem, ciasto staje się zwarte i jednolite. Dodajemy pojedynczo kolejne
jajka, każde łącząc na gładką masę. Po ostatnim
jajku miksujemy jeszcze około 2 minut, żeby masę lepiej napowietrzyć.Z dodaniem każdego
jajka, ciasto staje się coraz bardziej kremowe i wdzięczne do szprycowania.Przed szprycowaniem wykładamy blachę papierem i nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Ciasto ptysiowe na początku potrzebuje wysokiej temperatury. Przez pierwsze 20-25 minut pieczemy w temperaturze około 210 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Po tym czasie, jesli ptysie dobrze urosną i zarumienią się, uchylamy piekarnik na kilka sekund, by odparowały i pieczemy kolejne 15-20 minut w temperaturze poniżej 180 stopni C. Po upieczeniu ptysie mogą po kilku minutach nadal być nieco wilgotne, wówczas warto nastawić piekarnik na około 60 stopni C, termoobieg. i dosuszać wszystkie jeszcze przez kilkanaście minut.Ptysie można przechowywać w szczelnym naczyniu i w chłodzie przez kilka dni. Najsmaczniejsze są jednak świeże. Tradycyjnie można wypełniać je zaparzaną pianą z
białek, ale mojej rodzinie, najlepiej smakują z kremem budyniowym .Ptysie są bardzo kreatywne, zwłaszcza dla amatorów konkretnych przekąsek, mogą zawierać farsz
mięsny,
grzybowy lub lżejszy, sporządzony z warzyw,
pieczarek i
sera.
Pozdrawiam serdecznie Weronika