Wykonanie
Pierogi z tego przepisu mają jedną, bardzo poważną wadę… ciężko się od nich oderwać ;)Składniki:7,5dl
mąki2dl kwaśnej
śmietany250g
masła lub
margaryny1 łyżeczka
cukruszczypta
soliszczypta
gałki muszkatołowejjajko (do posmarowania)suche składniki posiekaj z tłuszczemdodaj
śmietanę, siekaj/zagniataj aż wszystko się połączypodsypując lekko
mąką, rozwałkuj ciasto na grubość ok 2-3mm, wytnij w nim kółka (np. przy pomocy szklanki) na środek okrągłej porcji ciasta nałóż porcję nadzienia*, brzegi posmaruj
wodą i
sklejułóż pierożki na blaszce, posmaruj rozbełtanym
jajkiem i piecz w 200 C przez ok 20-25 minut (aż będą złote)Smacznego! :)*pyszne są z nadzieniem
pieczarkowym – zmiksuj podsmażone z
cebulką pieczarki, dopraw
solą i
pieprzem i gotowe :)