Wykonanie
Przepis oczekiwał w długiej kolejce do wykonania ,ale że uwielbiam wszystkie wypieki z
bakaliami postanowiłam przyspieszyć realizacje
planu wykonania. Potrzeba do niej trochę
orzechów i sporo się nałuskałam ,ale było warto .Kruche wspaniałe ciasto z cudownymi
orzechami zalanymi pysznym słodkim karmelem mmm....
Składniki :300 g
margaryny lub
masła450 g
cukru kryształu150 g
mąkiszczypta
soli100 g kwaśnej
śmietany1
jajko400 g obranych
orzechów włoskich1 łyżeczka
soku z cytrynyOpis wykonania :1. 100 g
margaryny siekamy z 50 g
cukru , całą
mąką ,
jajkiem i szczyptą
soli.Zagniatamy ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.2. Z 400 g
cukru,
soku z cytryny oraz 250 ml
wody gotujemy karmel , (gotujemy tak długo aż będą powstawały
nitki szybko zastygające ) odstawiamy na bok i dodajemy
śmietanę i tu UWAGA po dodaniu
śmietany karmel bardzo kipi więc użyjcie wysokiego garnka i uważajcie by się nie poparzyć .Następnie po dokładnym wymieszaniu
śmietany i karmelu dodajemy
orzechy i
margarynę pokrojona w kosteczkę dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.3. Formę na tartę śr. 24-26 cm nie smaruje tłuszczem jest go wystarczająco dużo w cieście i ciasto na pewno nie przywrze do formy. Ciasto wałkujemy i przekładami do formy , po czym starannie dociskamy do brzegów formy.4. Gotową masę karmelową wylewamy na surowe ciasto i tak przygotowana tartę wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na ok. 35 minut . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy najlepiej odstawić na całą noc by spokojnie ostygła .