Wykonanie
Nie pojadłam w tym roku
czereśni. Drogie były, cena spadła na jeden dzień do 8 zł/kg i znów poszybowała by oscylować w granicach 20 zł/kg. Lubię
czereśnie, ale przy takiej cenie
tracę apetyt ... Dzisiaj jednak nie wytrzymałam, "zaszalałam" i kupiłam 1/2 kg żeby dodać je do ciasta.
składniki:3/4 szkl. mielonych
orzechów laskowych1 czubata szkl.
mąki krupczatki (do odmierzania użyłam szkl. o poj. 250 ml)1
jajko2 łyżki bardzo gęstej
śmietany1/4 łyżeczki
soli100 g
masła albo
margaryny2 łyżki
cukru400 g
sera białego półtłustego1
jajko1
żółtko3 łyżki
mąki kukurydzianej3/4 szkl.
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka
soku z cytryny1/2 kg
czereśni2 garści łuskanych
orzechów laskowychsposób przygotowania: na blat wysypałam
mąkę i mielone
orzechy, dodała
sól,
cukier, wkroiłam zimne
masło i posiekałam aż całość wyglądała jak kruszonka. Dodałam
jajko i
śmietanę, zagniotłam szybko ciasto - jeśli będzie się bardzo kleić można podsypać jeszcze trochę
mąki. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na godzinę.
Czereśnie opłukałam, osączyłam, wydrylowałam.
Orzechy wrzuciłam na patelnię i podgrzewałam potrząsając nią co chwilę żeby się podprażyły. Pod wpływem temperatury skórka na orzeszkach ciemnieje i pęka. Gdy tak się stało a
orzechy zaczęły intensywnie pachnieć przesypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórką zeszła. Wybrałam czyste orzeszki i grubo je posiekałam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę - użyła tortownicy o śr. 30 cm.. Zrobiłam dość wysoki rant żeby móc
potem wypełnić ciasto masą. Gęsto nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piekłam ok. 20 min. aż lekko się zrumieniło.
Gdy ciasto się podpiekało ja zrobiłam masę.
Jajko i
żółtko utarłam z
cukrem na puszystą masę, dodałam
zmielony ser, sok
cytryny, esencję i
mąkę, dokładnie utarłam. Wyłożyłam masę na gorące ciasto. Na wierzchu ułożyłam
czereśnie i posypałam
orzechami. Piekłam ok. 30 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu oprószyłam leciutko
cukrem pudrem.