Wykonanie
To ciasto zauroczyło mnie swym smakiem od pierwszego kęsa. Właściwie ciężko określić jego (swoją
drogą bardzo specyficzny) smak. Clafoutis (czyt.klafuti) w niczym nie przypomina klasycznego puszystego ciacha. Jest raczej ciężkie i "zakalcowate". Najlepiej smakuje z
czereśniami i
wiśniami, ale można zrobić go również z innymi
owocami, choćby z
morelami czy
truskawkami. Jeśli jeszcze nie
mieliście okazji go zrobić, zachęcam do skorzystania z przepisu :)
Składniki:500 g
czereśni3 duże
jajka100 g
cukruszczypta
soli100 g
mąki100 ml
śmietany 30 %100 ml
mleka 3,2 %1 łyżeczka esencji waniliowej1/2 łyżki
masła (do wysmarowania formy)1/2 łyżki
mąki (do formy)
Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Formę do zapiekania (średnicy ok. 24 cm) wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Na dnie ciasno poukładać
czereśnie.
Jajka wbić do miski, dodać esencję
waniliową,
cukier i szczyptę
soli. Ubić na puszystą pianę. Dodać przesianą
mąkę i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodać
śmietanę i
mleko.
Owoce delikatnie zalać
ciastem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem. Smacznego!