Wykonanie
Kiedyś kupiłam specjalną patelnię do pieczenia orzeszków . Była ona ciężka i nieporęczna. Aby ułatwić sobie pracę kupiłam opiekacz do orzeszków. Jest idealny.
Ciasteczka szybko się pieką. Wystarczy, że zaświeci się zielone światełko i orzeszki gotowe. Teraz tylko przełożyć kremem. Uwielbiam te
ciasteczka.
Składniki:4 szklanki
mąki1
margaryna1
jajko1/2 szklanki gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
sodysól do smaku1 szklanka
cukruWszystkie składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki. Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy i pieczemy do momenty aż się zarumienią. Po upieczeniun połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową.Składniki masy:100 g
masła1 szklanka
mleka4 łyżki
cukry4 szklanki
mleka w proszkuW rondelku podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem, do momentu rozpuszczenia
cukru. Dodajemy
mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Do masy można dodać
orzechy,
bakalie,
wiórki kokosowe, nutellę.