Wykonanie
« Powrót  Opis:Wspaniały pirog z
twarogiem!
Moze spodobać się nawet tym,kto nie lubi podobnych dan! ;p ;)
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 380 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 320 gramów
cukier 25 gramów
masło 40 gramów
drozdze 10 gramów
sól 2 gramów
mleko 120 gramów
jajka 2 sztuk
tworóg 500 gramówkrokmal kartoflany 20 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana 50 gramówdodatki aromatyczne 10 gramówWykonanie:
Mleko lub
wodę gotujemy do tem.30 stopni,rozprowadzamy
drożdże,dodajemy sol,
cukier,dodatki aromatyczne(cedra cytrynowa,
wanilia),przesiana przez sito
make.Mieszamy ciasto10-15min,zatem dodajemy do niego trochę podgrzane
masło,przemieszamy,nakrywamy ręcznikiem na 2 z polowa-3 godz.dobrze przemieszane ciasto powinno nie lepić się do rak ,jeśli jest odwrotnie i mieszanina nie jest dosyć gęstą,dokładamy
maki.Kiedy ciasto robi się na
polowe grubsze(gdy się podejmie)miesimy go aby uniknąć aminokwasów.Zatem po 30-40 stu min znów miesimy i łożymy na stół posypany
maka dla obróbki.Obróbka
twarogu:
twaróg dobrze porozcierać łyżką,dodać
jajka,
śmietanę,
cukier,dodatki aromatyczne,wymyte
rodzynki,krokmal i wszystko dobrze wymieszać.Przygotowanie pirogu z
twarogiem:
polowe ciasta formować w formie kręgu,położyć do okrągłej formy lub do takiej,jaka mamy,z wierchu pomieścić
twaróg.Z drugiej części ciasta sformować cienkie pasemka i położyć na
twaróg formując stopniowo w 'siatkę' po krajach położyć ząbkami pokrojone pasemka.Gdy ciasto trochę się podejmie, pomazać z wierzchu
jajkiem,zatem pomieścić do pieca.Smacznego!Uwagi:
Masło lub
margaryna.Autor: weevZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: