ßßß Cookit - przepis na Piróg z twarogiem

Piróg z twarogiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Wspaniały pirog z twarogiem!Moze spodobać się nawet tym,kto nie lubi podobnych dan! ;p ;)
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 24
(z pieczeniem / smażeniem): 380 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 320 gramów
cukier 25 gramów
masło 40 gramów
drozdze 10 gramów
sól 2 gramów
mleko 120 gramów
jajka 2 sztuk
tworóg 500 gramów
krokmal kartoflany 20 gramów
cukier 100 gramów
jajka 2 sztuk
śmietana 50 gramów
dodatki aromatyczne 10 gramów
Wykonanie:
Mleko lub wodę gotujemy do tem.30 stopni,rozprowadzamy drożdże,dodajemy sol,cukier,dodatki aromatyczne(cedra cytrynowa,wanilia),przesiana przez sito make.Mieszamy ciasto10-15min,zatem dodajemy do niego trochę podgrzane masło,przemieszamy,nakrywamy ręcznikiem na 2 z polowa-3 godz.dobrze przemieszane ciasto powinno nie lepić się do rak ,jeśli jest odwrotnie i mieszanina nie jest dosyć gęstą,dokładamy maki.
Kiedy ciasto robi się na polowe grubsze(gdy się podejmie)miesimy go aby uniknąć aminokwasów.Zatem po 30-40 stu min znów miesimy i łożymy na stół posypany maka dla obróbki.
Obróbka twarogu:
twaróg dobrze porozcierać łyżką,dodać jajka,śmietanę,cukier,dodatki aromatyczne,wymyte rodzynki,krokmal i wszystko dobrze wymieszać.
Przygotowanie pirogu z twarogiem:
polowe ciasta formować w formie kręgu,położyć do okrągłej formy lub do takiej,jaka mamy,z wierchu pomieścić twaróg.Z drugiej części ciasta sformować cienkie pasemka i położyć na twaróg formując stopniowo w 'siatkę' po krajach położyć ząbkami pokrojone pasemka.Gdy ciasto trochę się podejmie, pomazać z wierzchu jajkiem,zatem pomieścić do pieca.
Smacznego!
Uwagi:
Masło lub margaryna.
Autor: weev
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10860/Pirog-z-twarogiem