Wykonanie
Pogoda brzydka, pochmurno..słoneczka nie widać..i aby choć troszkę umilić nastrój w
domku..upiekłam drożdżówki..no i domownicy zadowoleni.. Na poprawę nastroju nie ma nic lepszego niż świeżo upieczona drożdżówka..polecam.50 dkg
mąki tortowej250 ml ciepłego
mleka25 g świeżych
drożdży70 g rozpuszczonego
masła1
jajko3-4 łyżki
cukruszczypta
soli na nadzienie:500 g
twarogu1
jajko2 łyżki
cukru waniliowegomaczek Delect aZ
mleka,
drożdży, 1 łyżeczki
cukru i ok. 5 łyżek
mąki przygotować rozczyn.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Po tym czasie dodać resztę
mąki,
cukru,
sól,
jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Twaróg wymieszać z
cukrem i
jajkiem.Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, posypać
maczkiem, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć formując rogalik. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.