Wykonanie
Cześć WszystkimZapachy z kuchni unoszące się w moim mieszkanku zawsze podnoszą mnie na duchu. Gotowanie czy pieczenie to sposób na wolny czas, relaks jak i oderwanie się od pędu życia, która mam wrażenie stale nabiera na prędkości. Dzisiaj prezentuję Wam kołoczki z
serem,które przywodzą mi na myśl beztroskie lata dzieciństwa.Potrzebne składniki:
Składniki na 18 sztukCiasto:szklanka
mąki pełnoziarnistej żytniej1,5 szklanki
mąki pszennej50g
drożdżypół szklanki ciepłego
mleka1/4 kostki
masłajajko1/3 szklanki
cukruMasa serowa:200g chudego
twarogu1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąki tortowejtorebka
cukru waniliowego1/4 szklanki
mlekaPosypka:150g
mąki pszennej100g
cukrupół kostki
masłaDo szklanki z ciepłym
mlekiem dodajemy
drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia się. Do miski wsypujemy
mąkę pełnoziarnistą żytnią i pszenną,
cukier, wbijamy
jajko i dodajemy roztopione
masło,po czym wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy roztwór z
drożdży i
mleka, i zagniatamy dokładnie ciasto.
Ciasto zakrywamy ścierką kuchenną i umieszczamy na kilkanaście minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie zabieramy się do przygotowania masy serowej. W misce umieszczamy
twaróg, dodajemy
mąkę tortową,
cukier,
cukier waniliowy i
mleko i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę.
Nadszedł i czas na przygotowanie posypki do miski dodajemy
mąkę,
cukier i
masło i zagniatamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy,po czym kroimy jeszcze na kilka mniejszych kawałków. Na środku takiego kawałka umieszczamy łyżkę masy, którą następnie dokładnie zalepiamy i na wierzchu umieszczamy posypkę.
Kołoczki układamy na blasze nasmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 22 minuty.
Nasze kołoczki z
serem gotowe i możemy je zajadać z
kubkiem kakao,
herbaty czy
kawy. Tymczasem życzę wszystkim trochę osłody życia codziennego i uśmiechu na twarzy.