Wykonanie
Przepis na te bułeczki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Nie ma przy nich dużo pracy, a są bardzo smaczne, na prawdę polecam :-)
Składniki:1 kg
mąki1 p.
margaryny rozpuszczonejszczypta
soli3/4 - 1 szkl.
cukru3-4
jajka15 dkg
drożdżyok. 3/4 szkl.
mlekamasło do posmarowaniaWykonanie:Najpierw do naczynia rozkruszyć
drożdże, dodać łyżkę
cukru, zalać odrobiną ciepłego
mleka (nie gorącego) i odstawić.
Jajka ubić razem z
cukrem. Dodać
mąkę, resztę
mleka,
drożdże i na końcu roztopioną
margarynę. Zarobić ciasto, po czym rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Tak rozwałkowany placek posmarować miękkim
masłem i zwinąć w rulon. Utworzony w ten sposób wałek pociąć w poprzek na kawałki (
bułki), każdy kawałek nacinając lekko po bokach. Tak jak przedstawiają to zdjęcia poniżej...
Wierzch
bułek posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać kryształkami
cukru. Piec w temp. ok. 180 st.C przez 20-30 minut.Smacznego :-)