Wykonanie
Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami.
Składniki:0,5 kg
mąki5 dag
drożdży1
masło lub 1
margaryna½ szklanki
śmietany2
jaja1 łyżka
octu1 łyżka
cukruŁyżeczka
soli i
kminek2 łyżki ciepłego
mlekaWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepły
mleku, wsypujemy
mąkę, dodajemy
śmietanę, 1
jajo, miękkie
masło. Przyprawiamy
solą i
cukrem, dodajemy
ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie na stolnicę posypaną
mąką układamy
ciasto drożdżowe, wycinamy dowolne paluszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch paluszków smarujemy rozmąconym
jajkiem , posypujemy
kminkiem i pieczemy 15min w temperaturze 180 stopni.