ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki kminkowe do barszczu

Drożdżówki kminkowe do barszczu

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup.
Składniki:
20 dag mąki,
12 dag margaryny,
3 dag drożdży,
4 ½ łyżki mleka,
½ łyżeczki cukru,
1 jajko do smarowania,
sól do smaku,
2 dag kminku,
papier do formy.
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować o grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać do wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem z solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15- 20 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-kminkowe-do-barszczu.html