Wykonanie
Pyszne, kruche drożdżówki
kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup.
Składniki:20 dag
mąki,12 dag
margaryny,3 dag
drożdży,4 ½ łyżki
mleka,½ łyżeczki
cukru,1
jajko do smarowania,
sól do smaku,2 dag
kminku,papier do formy.Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać
margarynę i posiekać.
Drożdże utrzeć z
cukrem i
mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować o grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać do wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
kminkiem z
solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15- 20 minut.