Wykonanie
Ach ta kuchnia skandynawska…naprawdę jestem nią zachwycona…każdy znajdzie w niej coś dla siebie…może to też dlatego, że jest nieco zbliżona do naszej polskiej, wczoraj pokazałam Wam dwa sposoby na
śledzie, polskie przepisy są nieco podobne prawda? Dzisiaj przestawiam Wam wspaniały przepis na imprezową przekąskę –
precelki.
Składniki:375 g
mąki żytniej75 g
margarynyopakowanie
drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)1 łyżeczka
soli2 łyżki
kminku1 szklanka
mlekajajko1.
Mąkę przesiać. Rozetrzeć w misce razem z
margaryną.2. Dodać
drożdże,
sól, 2 łykminek oraz letnie
mleko.3. Wyrobić ciasto na gładką masę.4. Uformować wałek i podzielić go na 16 części – ja zrobiłam 2
razy więcej
precelków z podanej ilości.5. Ułożyć
precelki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym
olejem (u mnie 2 blachy).6. Pozostawić do wyrośnięcia do podwójnej objętości.7. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
kminkiem.8. Piec 10 minut w temperaturze 250°C.Przepis pochodzi z niezastąpionej Kuchni skandynawskiej T. Cichowicz-Porady.