ßßß
składniki na +/- 50 sztuk:- 100g masła lub margaryny- 75g smalcu- szczypta soli- 50g cukru- 250g mąki + sporo do podsypania- 1 kubeczek (200g) śmietany 36%- gruboziarnisty cukier do posypaniaMasło lub margarynę i smalec wymieszać z solą i cukrem na gładką masę. Stopniowo wgniatać mąkę i śmietanę. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto podzielić na części, jedną jeszcze raz zagnieść i rozwałkować, resztę zostawić w lodówce. Rozwałkowywać na stolnicy obficie podsypanej mąką, ponieważ ciasto momentalnie robi się ciepłe i lepkie. Ciasteczka wykrawać foremkami, posmarować cienko śmietaną i posypać cukrem. Ja nie miałam gruboziarnistego, więc użyłam po prostu trzcinowego. Nierozpuszczone kryształki cukru powinny wyglądać fajniej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut na jasny kolor.



źródło : Ciasteczka dla znawców i smakoszy, 50 kolorowych kart z przepisami, wyd. Olesiejuk