Wykonanie
SkładnikiCiasto250 g
mąki (np. pszennej tortowej)150 g
masła, schłodzonego (lub 130 g
masła i 20 g
smalcu lub
margaryny)szczypta
soli3 łyżki
cukru1
jajkoNadzienie1/2 szklanki zmielonych na proszek
płatków migdałów4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki4 łyżki
masła, roztopionego400 g
jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki
cukruDodatkiroztrzepane
jajko4 łyżki
cukru kryształu (gruba rafina)PrzygotowanieFormę na tartę o średnicy 23 - 24 cm posmarować grubo
masłem.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne
masło,
sól oraz
cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać
jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.Ciasto rozwinąć z folii, odłożyć 1/3 i włożyć tę część z powrotem do lodówki, większą część rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy i oprószonym
mąką wałkiem na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć spód i boki formy. Spód podziurkować widelcem.Formę wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i przygotowania wypełnienia:W miseczce połączyć mielone
migdały z
cukrem,
mąką i roztopionym
masłem. Mieszankę z
migdałami wyłożyć na przygotowany spód, na wierzch wysypać
jagody wymieszane z 4 łyżkami
cukru.Wyjąć resztę ciasta z lodówki, rozwałkować je i pokroić na 8 pasków. Ułożyć je przeplatając ze sobą, końce przykleić do brzegów. Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę na intensywny złoty kolor.