Wykonanie
Tarta, którą pierwszy raz przygotowałam trzy lata temu i do której w sezonie na
jagody wracam regularnie. A poza sezonem? Ostatniej zimy myślałam o niej ciągle! Całe szczęście zapas
jagód w zamrażalniku szybko się wyczerpał…. :) Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować w tym przepisie inne
owoce, ale jeśli ma się ochotę akurat właśnie na jagody? Całe szczęście już są! :)
SkładnikiCiasto:250 g
mąki pszennej tortowej150 g schłodzonego
masłaszczypta
soli3 łyżki
cukru1
jajkoNadzienie:1/2 szklanki zmielonych na proszek
płatków migdałów4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki4 łyżki roztopionego
masła400 g
jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki
cukru (opcjonalnie)Dodatkowo:1 roztrzepane
jajko4 łyżki
cukru kryształu (najlepiej grubej rafinady)
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne
masło,
sól oraz
cukier i rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki. Dodajemy
jajko i szybko zagniatamy.Gładką kulę z ciasta rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C i smarujemy
masłem formę do tarty o średnicy około 24 cm.Rozwijamy z folii schłodzone ciasto i odkrawamy około 1/3. Tę część wkładamy z powrotem do lodówki, resztą rozwałkowujemy, lekko podsypując
mąką.
Ciastem wykładamy spód i boki foremki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki jeszcze na około 15 – 20 minut.W tym czasie przygotowujemy nadzienie – w małej misce łączymy mielone
migdały z
cukrem,
mąką i roztopionym
masłem.
Jagody przebieramy,myjemy i osuszamy (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać).
Owoce mieszamy z 4 łyżkami
cukru (opcjonalnie, pomijamy ten krok, jeżeli chcemy uzyskać mniej słodkie ciasto).Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na paski. Układamy na wierzchu tarty „w kratkę”, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy grubym
cukrem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę (do zezłocenia wierzchu tarty). Podajemy na ciepło lub na zimno.
Pomysł: Kwestia Smaku