ßßß
Tarta, którą pierwszy raz przygotowałam trzy lata temu i do której w sezonie na jagody wracam regularnie. A poza sezonem? Ostatniej zimy myślałam o niej ciągle! Całe szczęście zapas jagód w zamrażalniku szybko się wyczerpał…. :) Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować w tym przepisie inne owoce, ale jeśli ma się ochotę akurat właśnie na jagody? Całe szczęście już są! :)
SkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej tortowej150 g schłodzonego masłaszczypta soli3 łyżki cukru1 jajkoNadzienie:1/2 szklanki zmielonych na proszek płatków migdałów4 łyżki cukru2 łyżki mąki4 łyżki roztopionego masła400 g jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki cukru (opcjonalnie)Dodatkowo:1 roztrzepane jajko4 łyżki cukru kryształu (najlepiej grubej rafinady)Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier i rozcieramy palcami do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy.Gładką kulę z ciasta rozpłaszczamy na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C i smarujemy masłem formę do tarty o średnicy około 24 cm.Rozwijamy z folii schłodzone ciasto i odkrawamy około 1/3. Tę część wkładamy z powrotem do lodówki, resztą rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką. Ciastem wykładamy spód i boki foremki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki jeszcze na około 15 – 20 minut.W tym czasie przygotowujemy nadzienie – w małej misce łączymy mielone migdały z cukrem, mąką i roztopionym masłem. Jagody przebieramy,myjemy i osuszamy (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać). Owoce mieszamy z 4 łyżkami cukru (opcjonalnie, pomijamy ten krok, jeżeli chcemy uzyskać mniej słodkie ciasto).Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na paski. Układamy na wierzchu tarty „w kratkę”, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę (do zezłocenia wierzchu tarty). Podajemy na ciepło lub na zimno.
Pomysł: Kwestia Smaku