Wykonanie
MAZUREK z
migdałową masąFRANGIPANE
Wielki Tydzień czas zacząć. W sensie przygotowań do ucztowania. Zaczynamy po polsku, a więc od Mazura...tzn mazurka. Zagościł on w zeszłym roku na mym
stole...Jakiś czas temu - czytaj ponad rok temu - kulinarna działka Przy
Stole Państwa Białych w Zwierciadle została zamieniona na kulinarne Przy
Stole Zosi Różyckiej i Oli Szwarc. Początkowo byłam trochę smutna pożegnaniem Państwa Białych. Jednak nowy styl kącika kulinarnego Zwierciadła mnie zachwycił. Przepisy również. Od ręki na zeszłą Wielkanoc wypróbowałam przepis na mazurka, którego dzisiaj Wam prezentuję. Mój pierwszy zachwyt zdjęciami i szybkimi przepisami, przeszedł w euforię, gdy mazurka spróbowałam. Kulinarną fascynację podzieliła cała moja Rodzinka, także i w tym roku mazur ten zagości na mym
stole.Zaś miłość do szybkich, zdrowych i naprawdę świetnych przepisów Zosi i Oli, rozkwita ze zdwojona siłą... Ich piernik na Boże Narodzenie zniknął tak szybko, że zdjęcia są zbyt rozmazane, bym mogła się nimi z
Wami podzielić, ale...przecież pierniki nie
jada się tylko od Święta, więc...
Póki co : Mazura czas zacząć
Drodzy Panowie i
Panie!Przepis zamieszczam już dziś na specjalnie życzenie pewnej Zagonionej Pani Ratownik...i genialnej Pedagog w jednym ;) z pozdrowieniami dla Ani O.Składniki : (czas przygotowania 70 minut - razem z pieczeniem ;) )kruchy spód:150 g zmielonych
migdałów150 g
mąki100 g
masła60 g
cukrujajkoszczypta
soliforma o średnicy 24 cm - ja zrobiłam w zwykłej blaszcemasa frangipane:125 g zmielonych
migdałów125 g miękkiego
masła125 g
cukru2 łyżki
mąki2
jajaszczypta
solipłatki migdałowe do dekoracjiPołączyć
mąkę z
migdałami,
solą i
cukrem. Wmieszać
masło, wbić
jajko, zagnieść. Podsypując
mąką, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Piec w 180'C 15-20 minut.Zmielone
migdały zmiksować z miękkim
masłem,
cukrem,
mąką,
sola i
jajami.Wyłożyć na podpieczony spód i udekorować
płatkami migdałowymi. Piec w 170'C ok. 40 minut. Smaczności !!! :)Więcej Wielkanocnych Inspiracji znajdziecie po kliknięciu na poniższy skrót zapraszam :)