Wykonanie
Kocham tarty pod każdą postacią i przyznam, że trochę czasu zajęło mi zdecydowanie się na konkretny przepis. W końcu stanęło na klasycznej tarcie z kruchego ciasta z
migdałowym spodem i
wiśniowym wypełnieniem. Świeże
wiśnie musimy wcześniej wydrylować. Wiem, że drylowanie to najgorsza robota świata, ale grzechem byłoby korzystać z mrożonek w czasie
wiśniowego sezonu.składniki (na formę ok 24cm):250 g
mąki na ciasto + 2 łyżki
mąki do nadzienia200 g
masłaszczypta
soli7 łyżek
cukru2
jajkapół szklanki
płatków migdałów500 g
wiśniZaczynamy od zrobienia ciasta. Jest to najprostszy przepis świata i warto go zapamiętać, by móc stosować do innych dań. Do naczynia dodajemy
mąki, 150 g schłodzonego
masła, 3 łyżki
cukru i
sól. Miksujemy aż masa przyjmie postać podobną do okruchów. Wtedy wbijamy jedno
jajko i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Migdały, 4 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki wsypujemy do naczynia. Resztę
masła roztapiamy na patelni, a następnie wlewamy do pozostałych składników i natychmiast mieszamy. Wyjmujemy ciasto, odkrajamy 1/3 porcji i wkładamy ją spowrotem do lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim naczynie, w którym będziemy piec tartę. Dociskamy dokładnie palcami nie zapominając o wypełnieniu brzegów. Widelcem dziurkujemy spód tarty. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Na spód tarty wykładamy masę
migdałową i dokładnie rozsmarowujemy. Następnie rozkładamy równomiernie
wiśnie. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki, wałkujemy na placek i kroimy na paski, z których robimy kratkę na wierzchu tarty. Roztrzepujemy
jajko i smarujemy nim ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 35 minut. Możemy podawać je z
cukrem pudrem lub
bitą śmietaną.