Wykonanie
15 lipca 2013
PIEROŻKI Z
JAGODAMISkładniki:ciasto60 dag
mąki2
jajka1 i 1/2 łyżki
margarynyszklanka
mleka1/2 łyżeczki
solifarsz1 litr
jagódcukierśmietanka 18% / 50 g
masłaMleko podgrzewamy (musi być gorące).Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, wbijamy 2
jajka, dokładamy
margarynę i ucieramy razem składniki. Stopniowo wlewamy gorące
mleko. Przekładamy ciasto na stolnicę i zarabiamy energicznie. Musi być ono niezbyt twarde, elastyczne i jednolite. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy walec dość długi (taki jak na kopytka, czy leniwe). Tniemy go na części. Placuszki rozpłaszczamy, przygniatając je dłonią. Na każdy krążek dajemy łyżeczkę
borówek i trochę
cukru. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy je ze
śmietanką lub rozpuszczonym
masłem i
cukrem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.