Wykonanie
Grzechem byłoby niewykorzystanie
jagód, które pojawiły się już w lesie :)My uwielbiamy
jagody - w każdej postaci.Dziś polecamy jagodzianki !SkładnikiCiasto:- 2 szklanki
mąki- 50g
margaryny- 2
jajka- 1/2 szklanki
mleka- 30g
drożdży-
cukier waniliowy- 150g
cukru- szczypta
soliNadzienie:- 3 szklanki
jagód- łyżka
mąki- 3 łyżki
cukruKruszonka :- 200g
mąki- 100g
masła- 100g
cukruSposób przygotowaniaCiasto: W pierwszej kolejności musimy przygotować rozczyn. W miseczce kruszymy
drożdże,dodajemy jedną łyżkę
mąki i jedną łyżkę
cukru, następnie dolewamy odrobinę ciepłego
mleka.Kiedy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego resztę
mąki,
mleka,
cukru, roztopioną i ostudzoną
margarynę, 1 całe
jajko i
żółtko (
białko zostawiamy do posmarowaniajagodzianek ).Całość zagniatamy, aby ciasto odchodziło od ręki i było puszyste, w razie potrzeby można dodać więcej
mąki.Ciasto odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie :
Jagody mieszamy z
cukrem i
mąką.Kruszonka : Łączymy
masło,
mąkę i
cukier, aby otrzymać posypkę.Kiedy ciasto jest gotowe rwiemy po kawałeczku nadziewając bułeczkę
jagodami. Wykładamy je na blachę, smarujemy
białkiem i posypujemy naszą kruszonką.Gdy wszystko jest już gotowe - pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut.
Wierzcie Nam, smakują wyśmienicie !
E.O