Wykonanie
Te przepyszne pełne
jagód bułeczki, przygotowałam z przepisu na
ciasto drożdżowe z książki “100 nowych ciast . Przepisy siostry Anastazji ”
SKŁADNIKI1 kg
mąki10 dag
drożdży1/2 kostki
margaryny (lub
masła)1/2 szklanki
cukru kryształu2 szklanki
mleka5-6
żółtek1/2 łyżeczki
soliNADZIENIE50 dag
jagódcukier waniliowy3 łyżki
cukruDo posmarowania:
jajko oraz 5 łyżek
mlekaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzesianą
mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru.
Margarynę stopić na patelni. Do
mąki wlać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól, letnie
mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść
jagody następnie sklejać i formować w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować
jajkiem wymieszanym z odrobiną
mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać
cukrem pudrem.