Wykonanie
Nadszedł czas zbioru
jagód a razem z nim chęć na pyszne jagodzianki. Ale dla mnie jagodzianka to nie
bułka drożdżówka z łyżeczką
jagód, ooooo nie !! Jagodzianka to mają być same
jagody z cieniutką warstwą ciasta. W Warszawie ciężko niestety o takie, a u mnie na wsi, gdzie teraz jestem chyba jeszcze gorzej. Najlepsze jagodzianki podobno były z Olsztynka. Niestety kiedy się tam wybrałam nie było już jagodzianek, ani słynnej
cukierni. Choć na Ursynowskim bazarku też można było swego czasu kupić Mazurskie jagodzianki, ale z tego co wiem teraz też już nie są takie pyszne. Niewiele myśląc zabrałam się więc co robienia własnych :-DMają tyle
jagód ile chciałam, mają tyle kruszonki ile chcę, druga partia którą robiłam ma nawet
lukier :-D a jak zostało mi trochę ciasta to upiekłam kilka
bułek z
malinami.To zabierajmy się do roboty ...Składniki:½ szklanki (125 ml)
mleka20 g świeżych
drożdży75 g roztopionej
margaryny ( ja zastąpiłam ją
masłem)75 g
cukru2
zółtka250 g
mąkiszczypta
soli500 g
jagód1 roztrzepane
jajko do posmarowania jagodzianekKruszonka:100 g
mąki50 g
cukru50 g
masłaPodgrzewamy
mleko.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy połowę podgrzanego
mleka i jedną łyżkę
cukru. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.Resztę
mleka mieszamy z roztopionym
masłem.Do dużej miski wsypujemy
mąkę i
sól, dodajemy
żółtka i pozostały
cukier oraz
drożdżowy zaczyn i
mleko z
masłem. Wyrabiamy z tego gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewane miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, i dzielimy na 8-9 części. Każdą z nich rozpłaszczamy ręką, ja zrobiłam bardzo cieniutkie placuszki. Placuszki wypełniamy
jagodami w moim przypadku wymieszanymi z
cukrem i dwoma łyżeczkami
cynamonu. Zamykamy placuszki, formując bułeczki i przekładamy na, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pamiętajcie o zachowaniu miejsca
między bułeczkami, ponieważ jeszcze w piekarniku urosną.Teraz
pora zrobić kruszonkę:Na małym ogniu na patelni roztopić
masło,
cukier a po chwili
mąkę, wymieszać. Najlepiej jak utworzą się grudki w naszej kruszonce, są najpyszniejsze :-DWracamy do naszych wyrośniętych już bułeczek, smarujemy je teraz roztrzepanym
jajkiem, a następnie posypujemy według uznania kruszonką.Jagodzianki wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze około 15 minut aż nasze jagodzianki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i chwilę powinny się wystudzić żebyśmy się nie poparzyliSmacznego !