ßßß Cookit - przepis na bułeczki drożdżowe z jagodami i z kruszonką, jagodzianki z kruszonką

bułeczki drożdżowe z jagodami i z kruszonką, jagodzianki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

przepis dostałam od mojej babci, która od lat robi przepyszne bułeczki z jagodami
1 kg mąki
8 dag świeżych drożdży
2 jajka i 2 żółtka
20 dag cukru
cukier waniliowy
5 dag masła
2 szklanki mleka
szczypta soli
nadzienie:
1 kg jagód
5 dag cukru
cukier waniliowy
kruszonka :
mąka, masło, cukier
jajko
przygotować rozczyn: drożdże, szklanka mleka, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, zostawić do wyrośnięcia, w jednej misce rozmieszać widelcem jajka, w drugiej misce połączyć ciepłe mleko, cukier, cukier waniliowy, masło, sól (mieszać aż cukier się rozpuści w mleku),
do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, dodać mleko, roztrzepane jajka, wyrabiać 25 minut,
ciasto nie może być zbyt gęste, więc w razie konieczności należy dodać mleka (może być zimne),
odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości),
jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, nie ugniatać,
ciasto podzielić na trzy części, wziąć pierwszą podzielić na porcje,
każdą porcję uformować w ręku, nałożyć jagody, zlepić końce, ułożyć na blasze zlepieniem do dołu,
posmarować rozmąconym jajkiem,
zrobić kruszonkę z masła, mąki i cukru, posypać bułeczki, piec 30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://g-jak-gotowanie.blogspot.com/2013/07/jagodzianki.html