Wykonanie
przepis dostałam od mojej babci, która od lat robi przepyszne bułeczki z
jagodami1 kg
mąki8 dag świeżych
drożdży2
jajka i 2
żółtka20 dag
cukrucukier waniliowy5 dag
masła2 szklanki
mlekaszczypta
solinadzienie:1 kg
jagód5 dag
cukrucukier waniliowykruszonka :
mąka,
masło,
cukierjajkoprzygotować rozczyn:
drożdże, szklanka
mleka, łyżka
cukru, 2 łyżki
mąki, zostawić do wyrośnięcia, w jednej misce rozmieszać widelcem
jajka, w drugiej misce połączyć ciepłe
mleko,
cukier,
cukier waniliowy,
masło,
sól (mieszać aż
cukier się rozpuści w
mleku),do miski przesiać
mąkę, dodać rozczyn, dodać
mleko, roztrzepane
jajka, wyrabiać 25 minut,ciasto nie może być zbyt gęste, więc w razie konieczności należy dodać
mleka (może być zimne),odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości),
jagody wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym, nie ugniatać,ciasto podzielić na trzy części, wziąć pierwszą podzielić na porcje,każdą porcję uformować w ręku, nałożyć
jagody, zlepić końce, ułożyć na blasze zlepieniem do dołu,posmarować rozmąconym
jajkiem,zrobić kruszonkę z
masła,
mąki i
cukru, posypać bułeczki, piec 30 minut w 180 stopniach.