Wykonanie
Sezon
jagodowy widać na każdym kroku, wszędzie można spotkać serniki z
jagodami, jagodzianki i inne cuda. Ja już nie miałam w planach takiego wypieku ale jedna krótka rozmowa na Facebooku mnie do tego skłoniła.Pamiętacie Patry ka ? Dzisiejsze rogaliki upiekłam wspólnie z nim. Tylko ja piekłam swoje a on swoje . Moje są trzykrotnie składane a więc dość pracochłonne ale smak ciasta wynagradza wysiłek i czas włożony w jego przygotowanie. Zapraszam Was na pyszne,
drożdżowe rogaliki z
jagodami.
Składniki:250 g
mąki125 g
masła1/2 szklanki
mleka2
jajka25 g
drożdży3 łyżki
cukruszczypta
soliszklanka
jagódWszystkie składniki ciasta powinny
mieć pokojową temperaturę. Rozpuścić
drożdże w
mleku, dodać 1
jajko,
sól,
cukier.
Mąkę przesiać do miski i połączyć z płynnymi składnikami. Wyrobić na gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną
mąką, rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta nałożyć
masło pokrojone w cienkie plasterki. Ciasto złożyć na pół i ponownie rozwałkować. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. Czynność składania na pół, wałkowania i pozostawiania na 15 min należy powtórzyć trzykrotnie. Po trzecim odpoczynku ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na cienki prostokąt i podzielić na 7 części. Ułożyć na szerszej części łyżkę
jagód i zwijać w kierunku wąskiego brzegu. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta. Rogaliki ułożyć na wysmarowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min.Smacznego:)