Wykonanie
Pin It
Domowe jagodzianki do odrywania... niebo w gębie ! Zawsze jem je jeszcze lekko ciepłe, nigdy nie mam cierpliwości, żeby poczekać, aż do końca wystygną. Są puszyste, łatwo się odrywają i przez to, że są ułożone w formie obok siebie mają ładny kształt.Inspiracja klik .
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmSkładniki:500 g
mąki30 g
drożdży100 ml letniego
mleka1/2 szklani
cukruszczypta
soli2
jajka75 g miękkiego
masła1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
jagodycukier do
jagód1
jajko do pomalowania bułeczek
brązowy cukier do posypania
Wykonanie:Do miski wlewamy
mleko, dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru, 2 łyżki
mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, aż
drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy pozostały
cukier,
mąkę,
jajka,
masło,
sól i esencję. Wszystko wyrabiamy, najlepiej w robocie lub mikserem, do uzyskania gładkiej elastycznej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony blat i formujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Dzielimy na 12 równych kawałków. Na każdym kawału kładziemy 1 łyżkę
jagód i posypujemy łyżeczką
cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklejamy i formujemy kulkę. Układamy po kolei w formie. Bułeczki odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, jagodzianki malujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
cukrem i pieczemy przez około 30-40 minut bez termoobiegu.Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.